GJATE PËRGATITJES  SË BRUMIT DUHET TË NDODHIN  NJËMBËDHJETË  PROÇESE DHE DISA PREJ TYRE NUK MUND TË  NDODHIN NË TEMPERATURËN E DHOMËS.   
 1.   Tretja e yndyrës 
2.    Formimi i ajrit  nga brenda brumit dhe ardhja e tij
3.    Eleminimi i mikroorganizmave
4.    Shkrirja e shqerit
5.    Koagulimi i vezëve, qumështit  dhe proteinave  glutenoide të drithit
6.    Përzjerja me niseshtenë
7.    Avullimi I gazeve
8.    Ndryshimi në ngjyre të verdhë dhe Karamelizimi do të ndodhë në koren e brumit.
9.    Aktivizimi i enzimave
10.  Ndryshimi do të ndodhë tek ushqyesit
11.  Pektina do të  do të tretet.

  Nxehtësia e thatë e pjekjes se  brumit,  ndryshon formën e niseshteve  tek brumi dhe  shkakton që korja e brumit të pjekur në sipërfaqen e
jashtme, të bëhet kafe, duke i dhënë një pamje dhe shije tërheqëse. Ngjyra e kafenjtë shkaktohet nga karamelizimi i  sheqerit dhe reaksionit të Maillard.
 Kafetizimi Maillard ndodh kur “sheqeri shpërbehet në prezencën e proteinave”. Meqë ushqimi përmban shume lloje shqernash dhe proteinash , ngjyrosja  
Maillard kontribon në aromën dhe shijen e një shkalle të gjerë produktesh, përfshirë arra, mishi i pjekur dhe buka e thekur. “Lageshtia asnjehere nuk eshte “mbyllur “;
Një pjesë e cila piqet gjithmonë  do të bëhet e thatë. Kje shpesh është një avantazh, veçanërisht në situate, ku pjekja do te jetë produkti  ajo që kerkohet, 
njelloj si tharja e bimeve apo pjekja e disa llojeve të perimeve.Proçesi I pjekjes nuk kërkon perdorimin e ndonjë  yndyre qe të perdoret në gatim apo ne sobë. 
Gjatë pjekjes duhet marrë në konsiderate për sasinë e yndyres që ndodhet në ushqim .Nivele të larta të yndyres si margarina , gjalpi , dhjami, apo yndyra bimore 
do të shkaktojë nje produkt qe te plaseitet  dhe të çahet shumë gjatë proçesit të pjekjes