Nëse ju keni një pasion për akullore, dhe keni ndërmend të bëni me këtë pasion në një punë, të mësoni këtë art, ky jo mund të përfaqësojë një mundësi e madhe për ju. Akullore është një nga ato produkte  ushqimeore që në qoftë se prodhohet me  metodat e duhura dhe me zgjedhjen e duhur të përbërësve te veçante ajo arrin suksesin qe meriton. Akullore është një zanat shumë i famshëm dhe shumë i  kërkuar pas, që është sigurisht e përqendruar në periudhat e ngrohta, por tani konsiderohet si një profesion “vit të plotë”. Një profesion artizanale ku të investojnë aftësi manuale, krijimtarinë, saktësi, saktësinë, ndjenjë e pastërtisë. Kjo rrugë gjithashtuu siguron profesionistëve njohuri të reja dhe njohuritë në artin pasur dhe të ndryshme të akullore artizanale. Te interesuarit në sajë te menyrave praktike te  do të kenë mundësinë të eksperimentojne ne laborator gjithshka arrin fantazia e tyre.

 Ndër temat e mbuluara do të jetë themeli i shkencës së akullores, përbërësit, përshkrimi i mjeteve dhe akullore krijues e për t’u përdorur dhe pastaj ajo do të shkojë në praktikën e të mësuarit se si për të krijuar një recetë për akullore me lëng frutash dhe duke bërë një ose më shumë shijet e akullore! Dhe të gjithë krem akull do të hahet!


 Akullore është një produkt kompleks, është një grup i përbërë nga:

 •  Të ngurta (pjesërisht te hidratuara )
 •  Tretesiret  (solide tretur në lëng)
 •  Emulsioni (yndyrë dhe ujë i lidhur)
 •  Shkumë (ajrit të lëngshme)
 •  Akulli  (uji i  ngrira)

Variablat që marrin pjesë ne loje jane te shumta: sasitë dhe përmasat e përbërësve, përbërësit e kompleksit të ndryshojë në përputhje me formulimet e prodhuesve të tyre, fryti ndryshon sipas shkallës së maturimit, akullorja  mund të jetë pak a shumë të ftohtë dhe kanë sasi më të madhe ose më të vogël të uji ne gjendje jo te ngrirë.

Flitet për baraspeshim midis  shijeve  të ndryshme per te arritur  cilësitë e kremit dhe delikateses qe eshte karakteristika e akullores  Qëllimi ishte që të ketë produkte të të njëjësqendrueshmeri edhe pse me shijete ndryshme 

Që në fillim dhe deri kohët e fundit, merreshin në konsideratë vetëm disa parametra: 

 • Receta
 • Përmbajtja e ujit
 • Sheqerna
 • Yndyra
 • Yndyrnat e qumështit 
 • Të tjera të ngurta
 • Totali i ngurte

Për të arritur në sasitë dhe proporcionet e  sakta të raportet e përbërësve dhe të parametra që e bëjnë akulloren , gjithmonë të thatë dhe të butë , kremoze. Duke parë kufizimin e përmiresimeve kjo nuk lejonte punën me pak elemente vlerësues. Si pasojë e sheqernave të ndryshëm  u arrit të formoheshin përzierje të ndryshme duke vlerësuar fuqinë e tyre ëmbëlsuese (POD), aftësine  anti-ngrirje (PAC), si dhe rezultatet e arritura me përgatitjet në të  “nxehtë” ose në “të ftohtë.” 

Akullorja e përgatitur siç duhet me profesionalizem sipas principeve dhe llogjikës duke respektuar rregullat aktuale  ofron avantazhe të rëndesishme:  ajo mund të jetë bërë me përbërësit natyrore, të shëndetshme dhe të freskëta, duke ofruar cilësi të lartë në pamjen, ngjyra, shije dhe vlera ushqyese. Freskina dhe cilësia e lëndëve të para janë thelbësore. Pastrimi dhe higjiena e stafit, pajisjeve dhe makinerive, janë po aq të rëndësishme. 

Disponueshmëria e përbërësve, kushtet lokale klimatike, shije konsumatoreve të përhershëm dhe krijmtaria e xhelatirereve akullore duhet të variojnë në pafundësi kompozimin e përberësve të përfshirë në akullore.

 Formula e akulloreve të ngrira do ta zvogëlonin akulloren e freskët dhe prodhimin e saj në një uniformitet mërzitshëm të produktit dhe humbja e popullaritetit do të penalizojë rëndë konsumin.

  Nuk egziston akullorja absolte, që është më e mira, por egziston akullorja më e mirë për momentin vendi, rastin , klimen , shijen dhe në veçanti traditën personale e të shijuarit të akullores.